Externe Schijf voor je PS5 of Xbox Series

Er komen steeds meer producten op de markt voor de nieuwe Next Gen consoles. Waaronder dus ook externe opslag. Veel gamers zitten nu al met 15-25 premium games te kijken hun diskspace en dan moeten we nog minimaal “6-7 jaar” tot de nieuwe modellen op de markt komen.

Snel Navigeren

Dit zagen we natuurlijk al aankomen

Snelle consoles met super snelle laadsnelheiden heeft alles te maken met de disksnelheid. Daarom is er tijden de bouw van de consoles ook niet bezuinigd op deze NVMe SDD technologie welke het snelste is op dit moment voor consumentenmarkt. NVMe staat voor nonvolatile memory express klinkt saai, maar voor 1TB in een normale computer betaald je toch voor een NVMe SSD disk al snel 150-200 euro. Als je dus een PS5 Digital koopt is alleen de prijs van de harddisk dus al de helft van de bouw van de console. Dus dit beantwoord de vraag waarom hebben ze dit dan niet groter hebben gemaakt.
STJR1000400

De oplossing voor opslag problemen voor de PS5 en Xbox Series

Op dit moment heeft Xbox Series de beste papieren voor een externe schijf. In samenwerking met Seagate hebben ze een “eigen” externe opslag ontwikkeld welke doormiddel van een plug makkelijke achterin je XBOX Series X of S gestoken kan worden. Mooi weggewerkt en uit het zicht van jou console.

Welke externe disk moet ik dan hebben voor mijn Xbox Series

De Seagate NVMe Expansion SSD voor Xbox Series X and S (STJR1000400) zoals de externe disk voluit word genoemd is op dit moment alleen beschikbaar in een 1TB (terabyte) variant dit houd in dat je je externe opslag uitbreid met maar liefst met dubbele cijfers vergroot. De prijs voor deze externe schijf is met ruim 200 euro dan ook niet goedkoop, maar Microsoft geeft zelf aan als je deze hardschijf gebruikt je geen verschil gaat merken met laadsnelheden. Ander voordeel is dat deze schijf volledig stil is ten opzichte van de WD_BLACK™ zoals hieronder beschreven.

Werken ook andere of goedkopere varianten op mijn Xbox

Jazeker, inmiddels heeft Western Digital de WD_BLACK™ P10 Game Drive for Xbox™ voor de Xbox speciaal ontworpen. Met een startprijs van 79 euro heb je (wel een externe schijf met een USB 3.0 kabel) heb je een normale disk HDD versie van 1 TB. In de WD_BLACK™ P10 serie heb je een 1TB, 2TB, 3TB, 4TB en een 5TB (genoeg voor 125 games) variant. Het verschil met de Seagate NVMe is dat de WD_BLACK™ schijven normale harde schijven zijn en geen NVMe. Toch beweerd Western Digital dat je geen verschil moet merken in performance. Toch komen ze zelf met een D10 variant welke betere leessnelheid heeft.

P10 en D10

Verschil met de WD_BLACK™ D10

Voor de kenners is diskspeed erg belangrijk vandaar ook de 8TB en 12TB versies van WD_BLACK™ series. Het verschil in P10 en D10 zit hem in de schijf snelheid. De P10 stopt op 175 MB/s (megabyte per second) bij 7200 TPM (toeren) en de D10 heeft 250 MB/s bij 7200 TPM. Naast de disksnelheid is ook de grote van de disken bijna een NAS te noemen. Je kan maar liefst op het grootste model 300 volwaardige games kwijt. Maar je moet dan wel je portemonnee trekken met bijna 400 euro ben je de gelukkige bezitter van de D10 12TB variant.

Wat doet PlayStation 5 om dit probleem op te lossen?

Dat is eigenlijk een makkelijke vraag. PlayStation 5 doet op dit moment nog helemaal niks aan externe opslag maar is wel bezig naar het onderzoeken naar mogelijkheden. Sony heeft inmiddels wel vrijgegeven dat je data van de PlayStation opgeslagen kan worden op de PS5 maar deze is vervolgens niet bruikbaar om je spellen hier vanaf te starten. Dit kan op dit moment alleen op SDD’s en NVMe disken een normale USB stick zal mogelijk niet werken.

De grote vraag is natuurlijk wat is het plan van Sony

In het verleden is gebleken dat Sony altijd kiest voor hun eigen gesloten eco-systeem (beetje zoals Apple dat doet met hun producten). Dus wij verwachten binnen een korte periode toch een oplossing van Sony. Mogelijk met een eigen oplossing of zetten de boel toch open. Wij hopen het laatste maar verwachten het eerste.
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
PS5_M1ster
4 maanden geleden

Ik snap nou niet waarom Sony zo moeilijk doet om de extra ruimte. Ik heb nu mijn PS5 een half jaar en zit al op 3/4 van mijn 1TB.